Burn-out

Jacqueline Suilen - sociale psychologieKost het werk u steeds meer energie? Lukt het slapen steeds minder goed? Bent u sneller geprikkeld dan voorheen? Heeft u meer last van hoofdpijn? Wilt u bij thuiskomst alleen nog maar met rust gelaten worden?

Kunt u bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden dan vertoont u de eerste signalen van overbelasting. Dit is het moment om in te grijpen zodat u niet verder afglijdt richting een burn-out. Gesprekken gericht op inzicht en verandering zijn meestal voldoende om het tij te keren. Verzuim kan hiermee vaak voorkomen worden.

Wanneer u niet reageert op de signalen van overbelasting, kan een burn-out ontstaan. De klachten verergeren en breiden zich uit. Het is niet meer mogelijk om op het werk en thuis naar behoren te functioneren en u kunt niet anders dan u ziek melden. Een poosje niet werken zal de klachten verminderen, maar zal de oorzaak niet beïnvloeden. Hierdoor lijkt het in eerste instantie beter te gaan maar is de kans op herhaling groot. Er dient dus meer te gebeuren. Tijdens een intensief behandeltraject zal gewerkt moeten worden aan herstel, inzicht, verandering en een verantwoorde re-integratie.

Voor een snelle en deskundige aanpak bij preventie of behandeling van burn-out, of wanneer u nog vragen hebt, neem gerust contact op.

De kosten van de behandeling van een burn-out worden doorgaans betaald door uw werkgever of het UWV. Wanneer dit niet het geval is, is vergoeding mogelijk zoals genoemd onder het tabblad: ‘Kosten’.